Általános leírás

TinCanPhoneA PTT egy mobil internet alapú digitális rendszer, amely lehetőséget biztosít arra, hogy mobiltelefonnal egy vagy több mobiltelefont lehessen elérni, akár egyetlen gombnyomással, távolsági korlátok nélkül. Felhasználás szempontjából a szelektív URH forgalmazásra hasonlít, megvalósítása azonban jelentősen eltér tőle.

A szolgáltatás igénybevételéhez PTT képes mobiltelefon, érvényes SIM kártya és PTT előfizetés szükséges. A rendszer minden hazai szolgáltató hálózatában működik, és az országban bárhol, ahol van legalább egy osztásnyi térerő. A rendszer működik a metróban, aluljárókban és alagutakban is. Mivel nincsenek távolsági korlátok, teljes országos rendszer kiépítésére alkalmas.

A PTT lényege, hogy a telefonról küldött beszédet egy adott (szabadon kialakítható) csoporton belül minden bejelentkezett személy megkapja. Ilyen kommunikációs csoportokat bármelyik előfizető szabadon létrehozhat. A rendszer megkülönböztet nyílt és zárt csoportokat. Míg az elsőbe bármelyik tag meghívhat bárkit, aki szerepel a telefonkönyvében, az utóbbiba csak a csoport létrehozója adhat hozzá új embert. A meghívás SMS-en történik.

Ugyanúgy, mint a hagyományos CB rádiók esetében, itt is egyszerre egy ember beszél, a többi hallgatja. Csoporton belül bárki kezdeményezhet adást, ami teljesen szelektív, tehát csak azok veszik, akik ugyanabban a csoportban vannak.

Egy előfizető egyszerre több csoportnak is tagja lehet, így párhuzamosan hallgathat több csatornát. Üzenet vétele esetén nincs szükség annak elfogadására, mert a beszéd automatikusan megjelenik a készülék kihangosítóján, illetve a kijelzőjén pedig az, hogy melyik csoportból és kitől érkezett az adás. A rendszer szolgáltatásai közé tartozik a csoportba bejelentkezett tagok listájának lekérdezése. beszedA tagok azonosítása hívójelükkel történik. A hívójel a rendszer konfigurálásakor kerül beállításra, de egyes készülékek megengedik „becenevek” beállítását is.

A szolgáltatásba egy megfelelő program segítségével lehet belépni, így a PTT bármikor ki- vagy bekapcsolható. Ez a szoftver a legtöbb Nokia telefonon gyárilag megtalálható, és telepíthető a legtöbb Android rendszerű okostelefonra is egy nagyobb tudású PTT szoftver (a kibővített szolgáltatások között térképen látható GPS alapú pozíciókövetés, szöveges csoport üzenetek, 1-1 beszélgetés, korábbi üzenetek visszahallgatása is megtalálható valamint vészjelzés leadása kijelölt partnernek vagy a diszpécsernek). SC20130722-131426A mobilkészüléken a telefonhívások elsőbbséget élveznek, így egy esetleges bejövő hívás esetén a PTT automatikusan kikapcsol (ilyenkor a beszéd megszakad), majd a hívás befejeztével újra visszajelentkezik.